Een warm welkom van curator Milan Tomášik

Het is mij een groot genoegen om je het workshopprogramma van deze editie van Out of the Toolbox voor te stellen. Ik vind het een hele eer om deel van het festival te mogen uitmaken als curator en om je vanuit mijn visie een zorgvuldige selectie van diverse en unieke docenten te presenteren. Elk van hen is een expert in zijn of haar eigen gebied, stijl of genre. Stuk voor stuk zijn het gepassioneerde en genereuze mensen die levenslang blijven zoeken naar nieuwe kennis.

De rode draad die door deze editie loopt en die het programma uniek maakt, zijn de bruggen die de verschillende workshops slaan tussen dans, beweging, gezondheid, muziek, spiritualiteit en creativiteit. De docenten hebben een brede expertise in professionele dans, performance, choreografie en lesgeven. Ze zijn toegewijd bezig met een brede waaier aan interesses zoals hedendaagse dans, volksdans, historische dans, zang, geïntegreerd welzijn, blessurepreventie en oude tradities… – kortom, ze kijken naar het leven op een holistische manier. Elke individuele workshop draagt bij aan een diverse en opwindende mozaïek van ervaringen; ik moedig je dan ook graag aan om zelf te kiezen welke sessies het beste bij jouw individuele behoeften passen.

Het programma is veelzijdig en toegankelijk, soms dynamisch, en op andere momenten meer ontspannen. Er zal zowel aandacht zijn voor ritme als voor het verbinden van verschillende genres en soorten kennis. Kies uit fysiek veeleisende workshops of workshops rond specifieke thema’s zoals de relatie muziek-dans, dramaturgie, fotografie of 18e eeuwse hofdans, en stel een programma samen dat perfect is voor jou. Je kan ook proeven van mijn eigen werk in een vierdaagse workshop gebaseerd op de voorstelling Besi, onder leiding van Michaela Mirtová. Het is een choreografie over de relevantie van schoonheid in ons dagelijkse leven, die ik maakte in opdracht van Divadlo Štúdio tanca in Slowakije en die in première is gegaan tijdens de pandemie.

We leven in een wereld waarin we allemaal met elkaar verbonden zijn, maar die ook steeds meer bedreigd wordt door onzekere gebeurtenissen over de hele wereld. Het lijkt wel alsof respectvol gedrag en elementaire communicatie de uitzondering zijn geworden. Ik hoop dan ook dat we allemaal onze deelname aan het festival aangenaam en de moeite waard kunnen maken dankzij onze aanwezigheid en ons engagement.

Je zal mij zeker tegen het lijf lopen op het festival, spreek me gerust aan om je ideeën of je ervaring te delen, een vraag te stellen of gewoon te glimlachen. Laten we genieten van deze vijf intensieve dagen, gedragen op de golven van de zomer in de prachtige stad Gent.

Laten we vieren, laten we dansen!

 

Milan Tomášik

Milan Tomasik

Milan Tomášik (SK/SLO) is een choreograaf, performer en docent die zich toelegt op lesgeven, creëren en optreden. Hij volgde opleidingen aan o.a. het Conservatorium J. L. Bellu (SK), de Academy of Performing Arts in Bratislava (SK) en P.A.R.T.S (BE). Milan treedt al twintig jaar op als professioneel danser en werkt samen met artiesten in heel Europa. Hij is medeoprichter van het danscollectief Les SlovaKs, waarmee hij internationaal geprezen werk creëerde en opvoerde. Zijn choreografische ervaring bestaat o.a. in creaties voor gezelschappen, theaters en scholen, soloproducties en een trilogie voor zijn eigen gezelschap Milan Tomášik & Co. Milan wordt over de hele wereld regelmatig uitgenodigd als gastdocent om zijn kenmerkende workshops Happy Feet en Playful Presence te geven, zo ook op Out of the Toolbox 2021. Hij ontving de Dance Web Scholarship van het ImpulsTanz Festival (AT) en kreeg de Prijs van de Stad Prievidza (SK) voor het uitdragen van hedendaagse dans in zowel binnen- als buitenland.

www.milantomasik.com